Hoppa till innehåll

Obegränsad surf

Ett mobilabonnemang som låter dig surfa fritt är populärt eftersom du slipper känna stress över att inte kunna surfa tillräckligt. Det passar dig som helt enkelt använder telefonens internetfunktion i så pass hög grad att du inte vill känna dig obegränsad. Det kan vara att du streamar mycket tv och film i mobilen eller ofta laddar ned stora filer. Och om du surfar mycket på mobilen hemma, kanske mer än på datorn, kan ditt mobilabonnemang ersätta bredbandet.

Chili Fri Surf (Upp till 1 Mbit/s) logo

Chili Fri Surf (Upp till 1 Mbit/s)

Fria samtal
Obegränsad GB
mån
99 kr
Köp nu
Abonnemanget
Fria SMS: Nej
Fria samtal: Nej
Fri Surf: Nej
Spara surf: Nej
Surfmängd att spara:
Surf inom EU: Nej
Surfhastighet: Ingen begränsning
Operatör
Mobilnät:
E-sim: Nej
Pris
Startavgift: kr
Månadsavgift: 99 kr
Kampanjpris: kr
Bindingstid: mån

Expertkommentar

Tele2 Obegränsad Snabb logo

Tele2 Obegränsad Snabb

Fria samtal
Obegränsad GB
mån
399 kr
Köp nu
Abonnemanget
Fria SMS: Nej
Fria samtal: Nej
Fri Surf: Nej
Spara surf: Nej
Surfmängd att spara:
Surf inom EU: Nej
Surfhastighet: Ingen begränsning
Operatör
Mobilnät:
E-sim: Nej
Pris
Startavgift: kr
Månadsavgift: 399 kr
Kampanjpris: kr
Bindingstid: mån

Expertkommentar

3Flexibel Obg logo
Prisvärd

3Flexibel Obg

Fria samtal
Fri surf
3 mån
399 kr
Köp nu
Abonnemanget
Fria SMS: Ja
Fria samtal: Nej
Fri Surf: Ja
Spara surf: Nej
Surfmängd att spara:
Surf inom EU: Ja
Surfhastighet: Ingen begränsning
Operatör
Mobilnät:
E-sim: Nej
Pris
Startavgift: kr
Månadsavgift: 399 kr
Kampanjpris: kr
Bindingstid: 3 mån

Expertkommentar

Telenor Obegränsad logo
Bäst för surfaren

Telenor Obegränsad

Fria samtal
Fri surf
24 mån
449 kr
Köp nu
Abonnemanget
Fria SMS: Ja
Fria samtal: Nej
Fri Surf: Ja
Spara surf: Nej
Surfmängd att spara:
Surf inom EU: Ja
Surfhastighet: Ingen begränsning
Operatör
Mobilnät:
E-sim: Nej
Pris
Startavgift: kr
Månadsavgift: 449 kr
Kampanjpris: 399 kr
Bindingstid: 24 mån

Expertkommentar

Surfabonnemang (top 4)

  • Chili Fri Surf – Upp till 1 mbit/s
  • Tele2 Obegränsad snabb – Prisvärt och full hastighet
  • 3Flexibel Obg – En favorit bland konsumenterna
  • Telenor Obegränsad – Sverigest första surfabonnemang

Bästa mobilabonnemanget med obegränsad surf

Innan du väljer ett abonnemang med obegränsad surf ska du utgå från dig själv och dina behov. Titta efter vilket alternativ som uppfyller de flesta av dina krav. Inte alla mobiloperatörer erbjuder abonnemang med obegränsad surf, därför är utbudet inte lika stort som om du hade sökt något annat. Däremot finns det gott om alternativ så du kommer inte att ha några problem med att hitta något passande. Det viktigaste enligt oss är att du först jämför de olika operatörernas erbjudanden, för att på så sätt göra det mest optimala valet i vilket obegränsad surf ingår.

I skrivande stund är det bästa valet Tre Obegränsat (399 kr/mån).

Villkor för surfChili mobilTreTelenorTele2Telia
HastighetsbegränsningarJaNejNejJaNej
5GValbartJaJaJaJa
Tabell 1.1 – Villkor hos olika operatörer med fri surf. Oberoende undersökning genomförd av Abonnemange den 2023-21-11.

Behöver du fri surf?

Ett mobilabonnemang med fri surf är bland det bekvämaste alternativet just nu, men behövs det verkligen? Vi har tagit fram en tabell för att hjälpa dig förstå hur stor din förbrukning av surf är varje månad. Det kan mycket väl visa sig att en begränsad surf kan fungera lika bra, och då kan du spara några kronor i månaden. Kika i tabellen nedan och jämför med hur mycket surf du brukar använda – hitta sedan ett abonnemang som har den mängden surf.

Aktivitet per dagFörbrukning per månad
30 min videostreaming15 GB
30 min musikstreaming2 GB
60 min social medier15 GB
2 tim surf på webben3 GB
Tabell 2.1 – Uppskattat behov per aktivitet i mobilen. Oberoende undersökning genomförd av Abonnemange den 2023-11-21.

Med tabellen ovan kan man konstatera att vid 60 minuter social medier samt 2 timmar surf per dag har ett uppskattat behov på 18 GB per månad. Ett mobilabonnemang med 20 GB per månad hade därmed räckt, och obegränsad varit överflödigt.

Så väljer du mobilabonnemang med obegränsad surf

Det finns en rad knep för att enklare och smartare välja abonnemang med obegränsad surf. Vi har valt att skriva våra 4 bästa tips för att du enkelt ska kunna hitta rätt mobilabonnemang med fri surf nedan

1. Bäst täckning

Om du köper ett mobilabonnemang som erbjuder obegränsad surf samtidigt som du har dålig täckning där du bor kommer du inte få mycket användning av din obegränsade surf. Det är viktigt att du inte har några problem att koppla upp dig om du väljer fri surf eftersom det annars inte fyller så stor funktion. Här rekommenderar vi således att du noggrant jämfört de olika operatörernas täckning där just du bor. Här kan du se täckningskartan för de svenska operatörerna.

2. Med eller utan bindningstid

Även när det kommer till mobilabonnemang med obegränsad surf kan de i regel tecknas såväl med som utan bindningstid. Att binda upp sig medför oftast en billigare totalkostnad, men det innebär också att du under ett par månader inte har möjlighet att byta operatör eller tjänst.
För ett flexibelt abonnemang passar det bättre utan bindningstid, vilket i princip alla operatörer kan erbjuda. Kom bara ihåg att kontrollera vilka villkor som gäller på deras hemsida.

3. Surf utomlands?

Alla operatörer har villkor när det gäller utlandssurf. Om du ämnar ta med dig ditt mobilabonnemang på resan måste du kolla upp vilka villkor som gäller först. Däremot kan det vara bra att känna till att du aldrig kommer kunna surfa obegränsat utanför Sveriges gränser – detta trots att obegränsad surf ingår i ditt abonnemang. Det finns en gräns för mycket surf som får förbrukas under utlandsvistelse, även om den gränsen kan variera. Det brukar ofta även vara begränsat till Europa.

4. Välj prisvärt, inte billigast

Priserna på abonnemang med obegränsad surf kan skilja sig mycket åt hos mobiloperatörerna. Det är därför prisfaktorn självfallet är viktig när du ska jämföra dem åt. Vår rekommendation är emellertid att först komma fram till vad du verkligen är ute efter i ett abonnemang och vilka krav du vill ska uppfyllas. Det kan till exempel vara täckning, bindningstid och surf utomlands. Först när du har hittat din egen vinnare i jämförelsen bör du titta på priset. Billigt är många gånger bra, men det betyder inte nödvändigtvis att det är ditt bäst passande alternativ. Prisvärdheten på ett mobilabonnemang med obegränsad surf är viktigare att beakta snarare än att jaga efter det absolut billigaste alternativet.

obegränsad surf maximera musik och film infographic

Är obegränsad surf faktiskt helt fri?

Ja, obegränsad surf innebär att du kan surfa helt fritt (i Sverige). Villkoren för denna typ av abonnemang har däremot ändrats genom åren och folk har en tendens att inte tro på dessa avtal.

Det kan finnas vissa begränsningar men dessa fungerar endast som en spärr för att användare inte ska missbruka sina avtal och dela med surf till andra. Sådana begränsningar är t.ex. 20 GB eller 50 GB per dag. Med andra ord en hög gräns för en normalbrukare av sin telefon.


Billigaste abonnemanget med fri surf

Enligt vår undersökning nedan erbjuder Chili billigaste abonnemanget med fri surf i dagsläget (129-399 kr/mån). För att underlätta din jämförelse har vi även inkluderat operatörernas surfhastighet eftersom det kan vara en viktig faktor för ditt beslut.

OperatörSurfhastighetPris per månad
Telenor10-40 Mbit/s449 kr
Tre10-80 Mbit/s399 kr
Chili1-100 Mbit/s129-399 kr
Tele2Upp till 100 Mbit/s399 kr
TeliaUpp till 100 Mbit/s469 kr
Oberoende undersökning av månadskostnad för mobilabonnemang med fri surf. Genomförd av Abonnemange den 2023-11-21.

Frågor om abonnemang med fri surf

Kan jag surfa obegränsat även utomlands?

Inte alltid! Villkoren för att surfa utomlands kan se annorlunda ut jämfört med vad du har i Sverige. Kontrollera detta innan avfärd för att vara helt säker. Oftast får du ett meddelande när du kopplar upp dig utomlands med vilka regler som gäller.

Gäller fri surf även för 5G?

Ja. I de avtal vi kontrollerat gäller surfen fritt oavsett vilket när du är uppkopplad till (med undantag för utomlands).