Obegränsad surf

Ett mobilabonnemang som låter dig surfa fritt är omåttligt populärt eftersom du slipper känna stress över att inte kunna surfa tillräckligt. Det passar dig som helt enkelt använder telefonens internetfunktion i så pass hög grad att du inte vill känna dig obegränsad. Det kan vara att du streamar mycket tv och film i mobilen eller ofta laddar ned stora filer. Och om du surfar mycket på mobilen hemma, kanske mer än på datorn, så kan ditt mobilabonnemang ersätta bredbandet. Är ni flera i familjen som delar på surfen är det också fri surf ett utmärkt alternativ.

Chili Fri Surf (Upp till 1 Mbit/s) logo
Chili Fri Surf (Upp till 1 Mbit/s)
Fria samtal
Obegränsad GB
99 kr
Tele2 Obegränsad Snabb logo
Tele2 Obegränsad Snabb
Fria samtal
Obegränsad GB
399 kr
3Flexibel Obg logo
3Flexibel Obg
Fria samtal
Obegränsad GB
399 kr
Telenor Obegränsad logo
Telenor Obegränsad
Fria samtal
Obegränsad GB
fr. 449 kr

Surfabonnemang (top 4)

  • Chili Fri Surf – Upp till 1 mbit/s
  • Tele2 Obegränsad snabb – Prisvärt och full hastighet
  • 3Flexibel Obg – En favorit bland konsumenterna
  • Telenor Obegränsad – Sverigest första surfabonnemang

Bästa mobilabonnemanget med obegränsad surf

Innan du väljer ett abonnemang med obegränsad surf ska du utgå från dig själv och dina behov. Titta efter vilket alternativ som uppfyller de flesta av dina krav. Inte alla mobiloperatörer erbjuder abonnemang med obegränsad surf, därför är utbudet inte lika stort som om du hade sökt något annat. Däremot finns det gott om alternativ så du kommer inte att ha några problem med att hitta något passande. Det viktigaste enligt oss är att du först jämför de olika operatörernas erbjudanden, för att på så sätt göra det mest optimala valet i vilket obegränsad surf ingår.

I skrivande stund är det bästa valet Tre Obegränsat (399 kr/mån).

Villkor för surfChili mobilTreTelenorTele2Telia
HastighetsbegränsingarJaNejNejJaNej
Daglig begränsningJaJaNejNejJa
Fri filmstreamingNejNejJaJaJa
Fri musikstreamingNejNejJaJaJa
Tabell 1.1 – Villkor hos olika operatörer med fri surf.

Behöver jag fri surf?

Ett mobilabonnemnag med fri surf är bland det bekvämaste alternativet just nu, men behövs det verkligen? Vi har tagit fram en tabell för att hjälpa dig förstå hur stor din förbrukning av surf är varje månad. Det kan mycket väl visa sig att en begränsad surf kan fungera lika bra, och på så vis spara några kronor.

Aktivitet per dagFörbrukning per månad
30 min videostreaming15 GB
30 min musikstreaming2 GB
60 min social medier15 GB
2 tim surf på webben3 GB
Tabell 2.1 – Uppskattat behov per aktivitet i mobilen.

Med tabellen ovan kan man konstatera att vid 60 minuter social medier samt 2 timmar surf per dag har ett uppskattat behov på 18 GB per månad. Ett mobilabonnemang med 20 GB per månad hade därmed räckt, och obegränsad varit överflödigt.

Så väljer du mobilabonnemang med obegränsad surf

Det finns en rad knep för att enklare och smartare välja abonnemang med obegränsad surf. Hugg in i punkterna nedan.

1. Bäst täckning

Om du köper ett mobilabonnemang som erbjuder obegränsad surf samtidigt som du har dålig täckning så kommer du känna dig väldigt snuvad på erbjudandet. Det är viktigt att du inte har några problem att koppla upp dig om du väljer fri surf eftersom det annars inte fyller så stor funktion. Här rekommenderar vi således att du noggrant jämfört de olika operatörernas täckning där just du bor. Täckningskartor finns hos respektive operatörs hemsida och där kan du knappa in din egen adress för så exakt resultat som möjligt.

2. Med eller utan bindningstid

Även när det kommer till mobilabonnemang med obegränsad surf så kan de i regel tecknas såväl med som utan bindningstid. Att binda upp sig medför oftast en billigare total kostnad, men det innebär också att du under ett par månader inte har möjlighet att byta operatör eller tjänst.
För ett flexibelt abonnemang passar det bättre utan bindningstid, vilket i princip samtliga operatörer kan erbjuda. Kom bara ihåg att kontrollera vilka villkor som gäller.

3. Jämför villkoren för surf utomlands

Alla operatörer har villkor när det gäller utlandssurf. Om du ämnar ta med dig ditt mobilabonnemang på resan så måste du kolla upp vilka villkor som gäller först. Däremot kan det vara bra att känna till att du aldrig kommer kunna surfa obegränsat utanför Sveriges gränser – detta trots att obegränsad surf ingår i ditt abonnemang. Det finns en gräns för mycket surf som får förbrukas under utlandsvistelse, även om den gränsen kan variera.

4. Välj prisvärt – inte billigast

Priserna på abonnemang med obegränsad surf kan skilja sig åt ganska ordentligt hos mobiloperatörerna. Det är därför prisfaktorn självfallet är viktig när du ska jämföra dem åt. Vår rekommendation är emellertid att först komma fram till vad du verkligen är ute efter i ett abonnemang och vilka krav du vill ska uppfyllas. Det kan till exempel vara täckning, bindningstid och surf utomlands. Först när du har hittat din egen vinnare i jämförelsen bör du titta på priset. Billigt är många gånger bra, men det betyder inte nödvändigtvis att det är ditt bäst passande alternativ. Prisvärdheten på ett mobilabonnemang med obegränsad surf är viktigare att beakta snarare än att jaga efter det absolut billigaste alternativet.

obegränsad surf maximera musik och film infographic

Är obegränsad surf faktiskt helt fri?

Ja, obegränsad surf innebär att du kan surfa helt fritt. Villkoren för denna typ av abonnemang har däremot ändrats genom åren och folk har en tendens att inte tro på dessa avtal.

Det kan finnas vissa begränsningar men dessa fungerar endast som en spärr för att användare inte ska missbruka sina avtal och dela med surf till andra. Sådana begränsningar är t.ex. 20 GB eller 50 GB per dag. Med andra ord en väldigt hög gräns för en normalbrukare av sin telefon.

Frågor om abonnemang med fri surf

Kan jag surfa obegränsat även utomlands?

Inte alltid! Villkoren för att surfa utomlands kan se annorlunda ut jämfört med vad du har i Sverige. Kontrollera detta innan avfärd för att vara helt säker. Oftast får du ett meddelande när du kopplar upp dig utomlands med vilka regler som gäller.

Gäller fri surf även för 5G?

Ja. I de avtal vi kontrollerat gäller surfen fritt oavsett vilket när du är uppkopplad till (med undantag för utomlands).