Bästa mobilabonnemanget

Vi är många där ute som frekvent letar efter det bästa mobilabonnemanget. Flera av oss har på grund av de senaste årens ständiga jakt blivit duktiga och numera förstått hur operatörerna tänker när de lanserar och reglerar ny samt befintliga mobilabonnemang. Med all den kunskapen ska vi på Abonnemange sammanställa och hjälpa dig som inte orkar leta hitta bästa mobilabonnemanget för dig.

När vi kontrollerar ett mobilabonnemang är det flera saker vi kollar på. Det första är såklart priset, och därefter vad som ingår för det priset. För att hitta ett bra alternativ behöver ration mellan pris och innehållet vara värdefullt. Sen är det viktigt komma ihåg att nivåer som t.ex. surf kan ha olika behov hos användaren. Så en del val kan behöva uteslutas.

Här kommer vår lista på bästa mobilabonnemangen 2023:

 • Bästa för surfaren – Telenor Obegränsad
 • Bästa för studenten – Vimla 18 GB
Bäst för surfaren

Telenor Obegränsad

Obegränsad GB
Fria
dagar
fr. 449 kr

Motivering

Telenor Obegränsad är ett generöst mobilabonnemang för 449 kr/mån (399 kr med 24 månaders bindningstid). De har 5G och enligt flera källor ett stabilt nät med god räckvidd. Till skillnad från andra mobilabonnemang finns det ingen begränsning på hastigheter.

Varför använda Abonnemange.se

Att använda abonnemange.se för din jämförelse av mobilabonnemang är:

 • Smidigt
 • Snabbt
 • Enkelt

Olika mobilabonnemang

Vilka olika typer av mobilabonnemang finns det egentligen? Vilket ska jag välja? Vilket är bäst för min familj? Ja – frågorna är många.

Utan telefon

Grundstommen i ett mobilabonnemang är utan telefon och fokuserar på att du kan ringa, SMS:a och surfa. Idag använde de flesta endast sitt internet och skickar meddelande och ringer över det nätet.

Med telefon

För den som vill lägga till en telefon till sitt mobilabonnemang finns det flera bra erbjudanden. Dessa erbjuden innebär att du avbetalar/delbetalar din mobil under vanligtvis en period på 24 månader.

När avbetalningen är klar kan du antingen hämta ut en ny telefon och fortsätta betala samma kostnader eller endast betala för abonnemangskostnaderna.

Du kan läsa mer på vår sida om abonnemang med mobil.

Hur utser vi bäst mobilabonnemang?

Det finns en rad faktorer att kontrollera för att utse det bästa mobilabonnemanget. I grund och botten försöker vi alltid att samla så mycket data som möjligt, allt från pris till kontaktuppgifter. Vi vill att alla besökare ska få en komplett bild, och inte bara stirra sig blind på en faktor som t.ex. priset.

1. Täckning

En av de allra viktigaste faktorerna till om en kund är nöjd med sitt mobilabonnemang är hur väl täckningen fungerar. Vi kommer alltid att inkludera hur väl mobilnätet fungerar i en täckningskarta på Abonnemange.se.

Vi kommer göra en bedömning av genomsnittlig täckning i hela Sverige men kontrollera gärna kartan hur bra nätet är där du bor och vistas stora delar.

2. Surfmängden

Mängden av surf är likt täckningen en kritisk faktor när det kommer till att välja ett mobilabonnemang som är bäst för en. Att surfen tar slut är idag kritiskt och oftast kan du inte nå banken eller andra viktiga funktioner för att kunna leva vidare i vardagen.

Mängden surf kategoriseras i gigabyte (GB), t.ex. 10 GB och det är en mängd information du kan hämta från internet.

Vanliga frågor om mobilabonnemang

Vilka företag erbjuder mobilabonnemang?

De som erbjuder mobilabonnemang kallas för mobiloperatörer och exempel på sådana är Tele2, Telenor, Telia, Tre och Hallon.

Vilket mobilabonnemang är bäst?

Just nu är det bästa enligt oss Telia Obegränsad som erbjuder fri surf och bra täckning i hela Sverige.

Så jämför du mobilabonnemang

Att jämföra mobilabonnemang är egentligen inte speciellt komplicerat, men det gäller att ha koll på vilka faktorer man ska kolla på. Vi rekommenderar att du kontrollerar följande:

Pris

Det är alltid viktigt att veta vad något kommer att kosta, och de flesta av oss är intresserade av det billigaste alternativet. Du får däremot inte glömma att se till att dina behov blir tillgodosedda med det aktuella abonnemanget. När du känner att du har hittat rätt, då ska du jämföra priserna.

Bindningstid och uppsägningstid

Beroende på om du vill beställa en hårdvara, t.ex. en mobiltelefon eller surfplatta, i samband med köp av abonnemang så är det vanligtvis lätt att hitta ett abonnemang utan bindningstid. Fördelen är då att du enkelt kan avsluta ett mobilabonnemang utan bindningstid om du skulle vilja byta det.

Vår rekommendation är således att välja en operatör utan bindningstid om du inte ska beställa en hårdvara.

Något av det bästa med att välja ett abonnemang med bindningstid är att det ofta kommer med schyssta rabatter. Om du samtidigt skulle beställa en telefon till exempel så brukar den bli mycket billigare om du binder dig mellan ett till två år, än om du hade köpt mobilen utan ett tillhörande abonnemang.

Samtal och SMS

De allra flesta mobilabonnemang inkluderar fria samtal, SMS och MMS. Så var det inte förr i tiden. Det är en trygghet att veta att man kan ringa och skicka sms utan extra avgifter. Det bästa är att detta även gäller om du befinner dig i ett annat EU-land. Skulle du däremot ringa eller sms:a till ett annat land så kostar det. Hur mycket skiljer sig mellan de olika operatörerna. Du kan hitta detaljerade uppgifter på varje operatörs hemsida. Nuförtiden finns dock en rad appar som alltid tillåter gratis samtal och sms utan några extra kostnader överhuvudtaget, såsom exempelvis WhatsAapp och Facebook Messenger.

Surfmängd

Vi återkommer ständigt till att mängden surf bör motsvara dina vanor. Det kan vara svårt att veta hur mycket du surfar varje månad, men svaret kan du få om du kontaktar din operatör. Om du däremot är medveten om ditt surfande så ska du företrädesvis välja ett mobilabonnemang där obegränsad surf ingår, alternativt tillräckligt antal GB så att du slipper fylla på titt som tätt.

Om du känner att du surfar relativt lite så är det viktigt att du inte betalar för mer än du gör av med. Genom att jämföra billiga mobilabonnemang kan du med stor sannolikhet komma undan billigare än vad du gör idag, eftersom många inte ens är medvetna om att de betalar för mycket för sitt abonnemang.

Mobiloperatörernas kundomdömen

Det är alltid en god idé att jämföra kundernas omdömen hos de olika operatörerna innan du beställer ett mobilabonnemang. Även om vi kan se att de allra flesta har bra omdömen så finns det alltid kunder som är bra på att ge detaljerade omdömen kring sådant som faktiskt är relevant för en själv. Kundomdömen ger nästan alltid en bra bild av huruvida operatören är bra eller ej. Trustpilot är ett exempel på en utmärkt sida med omdömen av i princip alla företag som finns, där enbart verifierade köpare kan sätta betyg.

Hur du byter abonnemang

Det kan låta krångligt att byta mobilabonnemang, men det är det inte. Du behöver inte byta operatör helt och håller för att byta abonnemang. Men även om du skulle vilja byta till en helt ny operatör så är det inte heller svårt. Du ska alltid kunna få hjälp av kundtjänsten om du har några frågor. För att underlätta för dig kommer vi att visa dig steg för steg hur du byter.

Byte inom samma operatör:

 1. Börja med att jämföra de olika mobilabonnemangen hos den operatör du har just nu. Kontakta deras kundtjänst för särskilda råd, eller titta igenom deras hemsida i lugn och ro.
 2. Logga in med dina uppgifter och byt abonnemanget själv, instruktioner finns alltid. Vill du få hjälp med själva bytet så får du kontakta kundtjänst.
 3. Om du har bindningstid så är det enbart möjligt att byta till ett dyrare abonnemang. Om du däremot inte har någon bindningstid så kan du byta till precis vilket abonnemang du vill.

Byte till en ny operatör:

 1. Jämför alltid vilka mobilabonnemang som finns just nu. Använd med fördel vår guide för att få en överskådlig blick av vilken operatör som passar dig bäst.
 2. Kontakta därefter den operatör som du önskar byta till. Tala om för dem att du önskar flytta över ditt telefonnummer och att bytet ska ske först i slutet av din bindningstid eller uppsägningstid om du har någon.
 3. Teckna det nya avtalet med den operatör du har valt. De kommer själva att meddela din nuvarande om att du ska byta, så detta behöver du inte tänka på. Ditt nya SIM-kort kommer att skickas med post hem till dig. Därefter kommer du att bli informerad om när du ska byta SIM-kortet, vilket då kommer att stänga av ditt nuvarande kort. På så sätt har du fått ditt nya mobilabonnemang automatiskt med samma telefonnummer men hos en ny operatör. Det är inte alls många steg som du måste göra själv.

Jämför mobilabonnemang med iPhone

En av de populäraste telefonerna idag är iPhone. De har modeller som iPhone X, 11, 12, 13 och snart 14. När du planerar att köpa en ny telefon kan det vara smart att teckna ett abonnemang samtidigt, dels för att få en fast kostnad för din telefon varje månad men även för att omförhandla eller se över de avtal och villkor du har i ditt nuvarande abonnemang.

Vi har därför tagit fram en tabell för att underlätta för dig att jämföra mobilabonnemang med iPhone. Det är alltså bara mobilabonnemang där en iPhone ingår i priset. Telefonen blir som en avbetalning och efter 12, 24 eller 36 månader är din betalning klar och du betalar endast för din surf och samtal.

Jämför mobilabonnemang med iPhone

 1. Halebop 2g surf med iPhone – pris från 409 kr/mån
 2. Telia mobil komplett – pris från 420 kr/mån
 3. Comviq fastpris 15 gb – pris från 469 kr/mån