Mobilnät

Vad som kvalificerar ett bra mobilnät är givetvis täckningen och var i Sverige man vill ha den någonstans. De primära mobilnätet i Sverige är Telia, Tele2, Telenor och Tre. Det är inte det enklaste att utse en vinnare av dessa, men vi kan utifrån statistik åtminstone försöka reda ut vilken operatör som har bäst täckning. Mindre operatörer kan ingå i de stora operatörernas nät, så det är inte enbart ovannämnda som du måste titta efter.

Du känner säkert redan till 2G, 3G, 4G och 5G som är mobilnät bestående av ett nät per teknik. Dessa tekniknät överlappar varandra i hög grad men i vissa områden får du endast tillgång till en teknik. Befinner du dig i Sveriges mest nordliga delar kan det vara så att du inte får någon teknik överhuvudtaget. En del operatörer har gått ihop i samma tekniknät av olika anledningar vilket inte skadar att känna till, men detta är egentligen ovidkommande när det kommer ditt val av mobiloperatör.

Operatörer i respektive mobilnät

Du bör först och främst ta reda på vilket nät som är det bästa där just du bor. Därefter ska du välja en operatör som använder just det mobilnätet. Nedan listar vi vilka mobiloperatörer som hör till respektive mobilnät så att du ska få en tydligare bild.

Telia:

 • Halebop
 • Fello
 • My Beat
 • Telness

Tre:

 • Hallon
 • Bredband2
 • Chili mobil
 • Wifog

Tele2:

 • Comviq
 • Katsching
 • Telenor:
 • Fibio
 • Lycamobile
 • Vimla

Bästa mobilnät avseende täckning

De fyra stora mobilnäten i Sverige hävdar att de alla har mycket bra täckning. Därför kan det vara knepigt att veta vilket som faktiskt har det bästa nätet, särskilt när det kan vara svårt att ens skilja mobilnäten åt. Tele2 och Telenor menar att de täcker 99,9% av befolkningen, Tre hävdar 98,9% medan Telia inte uppger någon procentsats avseende täckning. De har dock varit klara vinnare i de täckningstester som har genomförts de senaste åren, vilket är ganska talande.
Det bästa du kan göra för att jämföra dessa fyra mobilnät är att använda dig av täckningskartor. Dessa är nämligen konstruerade på exakt samma sätt och med samma benämningar vilket gör det enkelt att jämföra mobilnäten. Dessa täckningskartor kan du se som en fingervisning då de inte är exakta, men du kan åtminstone se vilken operatör som täcker flest områden. Det viktigaste är att du söker den bästa täckningen på den plats du vanligtvis befinner dig.

Håll särskilt koll på:

Bastäckning: vilket innebär att du kan ringa och surfa utomhus men att täckningen kan försämras om telefonen befinner sig i fickan eller väskan exempelvis.
God täckning: som ger dig möjlighet att prata och surfa utomhus och inomhus, och då särskilt om du står i närheten av ett fönster.
Mycket god täckning: gör att du utan problem kan såväl ringa och surfa både utomhus och inomhus men tjocka väggar kan fortfarande störa signalen.

mobilnät karta

5G och dess utveckling

Du har säkert inte kunnat undgå att höra talas om 5G när det kommer till mobilsurf och trådlös uppkoppling. 5G är det snabbaste och bästa mobilnätet någonsin och är tänkt att revolutionera hela den trådlösa uppkopplingen. Detta med 40 gånger högre hastighet och med en avsevärt mer stabil uppkoppling jämfört med 4G. Den energieffektiva tekniken tillåter flera att vara uppkopplade på samma gång.

5G har inte enbart kommit med enormt stora förväntningar och positivitet kring dess kraft, utan det har påståtts att 5G-tekniken med dess strålning skulle kunna vara skadlig för befolkningen. Forskare har dementerat ryktena kring skadligheten och enligt våra efterforskningar finns det absolut ingen anledning till oro. Samtliga fyra mobilnät i Sverige är redan igång med utvecklingen av 5G-nätet. Du kan få en mer specifikt detaljerad bild kring i vilka städer de olika operatörerna täcker med 5G på respektive operatörs hemsida.