Vilket är det bästa kontantkortet?

Kämpar du med att hitta det bästa kontantkortet 2023? Om så är fallet är vi inte speciellt förvånande. Det finns idag över 10 olika operatörer som tillsammans erbjuder minst 100 olika kontantkort. Vi på Abonnemange ska däremot göra livet mycket enklare för dig och hitta ett kontantkort som passar dig bäst.

Först ut är att identifiera, vad vi kallar, ditt största mobilbehov. För många är det surf men andra viktiga faktorer kan vara samtal utomlands, för barn eller den sparsamma studenten.

Bästa kontantkorten 2023

 • Halebop 2 GB: Bästa kontantkortet (allround)
 • Comviq Fastpris Mini 3 GB: Billigaste kontantkortet
 • Comviq 0,5 GB: Bästa kontantkortet för barn
 • Comviq 100 GB: Bästa kontantkortet för dig som surfat mycket
 • Hallon 100 GB: Bästa kontantkortet för bredband

Bästa dealsen

Toppval för allround

Halebop Fastpris 2GB

Extra 1 GB surf
Var fjärde gång du fyller på Halebop bjuder de på 1 extra GB surf
2 GB
Fria
30 dagar
129 kr

Motivering

Halebop Fastpris 2GB är ett billigt kontantkort som lämpar sig bra för studeneter som inte har de allra högsta kraven på mängden surf. Med fria samtal och relativt med surf kan studenter klara hålla sin mobil igång för endast 129 kr per månad.

Billigaste kontantkortet

Comviq Fastpris Mini 3 GB

3 GB
200 min
30 dagar
95 kr

Motivering

Comviq Fastpris Mini 3 GB är vad vi anser det billigaste kontantkortet i Sverige. Du får 200 samtalsminuter, 2000 SMS & MMS inom Sverige samt 3 GB surf i 30 dagar för endast 95 kr. Om du tankar detta varje månad och håller dig inom begränsningarna är det mycket prisvärt.

Andra alternativ på billiga kontantkort är Comviq Fastpris 5 GB för 145 kr, Comviq Surf 1 GB för 55 kr eller Hallon 4 GB med fira samtal, fira sms för 99 kr.

Toppval för barn

Comviq 0,5 GB

0,5 GB
Fria
7 dagar
45 kr

Motivering

Comviq 0,5 GB är ett toppval och det bästa kontantkortet för barn. Anledningen är enkelt, det är ett prisvärt kontantkort med en begränsad mängd surf. Därav kanske mer lämpligt till mindre barn som precis har fått börja surfa på nätet, och där ransonering kan ha sina fördelar. Utöver det är det giltigt i 7 dagar och kostar 45 kronor. För en hel månad kostar detta kontantkort att hålla igång 180 kr och ger då 2 GB surf.

Toppval för surfaren

Comviq 100 GB

100 GB
Fria
30 dagar
345 kr

Motivering

Comviq 100 GB är kontantkortet med mest surf från Comviq. Du messar och ringer gratis samt surfar upp till 100 GB över 30 dagar. För ett pris på 345 kr per 30 dagar så får du mycket mobil och data för pengarna, vilket är schysst.

Vi har därför korat Comviq 100 GB till det bästa kontantkortet för dig som surfar, för mycket mer än 100 GB är svårt förbruka.

Toppval för bredband

Hallon 100 GB

100 GB
Fria
30 dagar
349 kr

Motivering

Hallon 100 GB är en utmanare till Comviqs kontantkort med motsvarande surf. Priset är 4 kr dyrare men annars är det egentligen bara vilket nät som skiljer dessa kontantkort åt. Anledningen till att Hallon vinner detta test istället för Comviq är recensionerna från användare som upplevt ett stabilare internet, vilket också kan förklaras att Hallon använder Tre telenät.

Vad är ett kontantkort?

Kontantkort är ett elektroniskt litet chipp som man sätter i sin telefon, som också kallas för SIM-kort. Kontantkortet har kopplat ett telefonnummer, en operatör och ett saldo. Efter att ha installerat ett kontantkort i i din telefon kan du ringa fritt i hela Sverige och andra delar av världen till en förutbestämd taxa. Ditt kontantkort går även att fylla på med mer pengar om det är så att saldos skulle ta slut.

Hur väljer man kontantkort?

Att välja kontantkort är inte helt enkelt. Det finns en rad saker att tänka på som kommer vara avgörande hur bra din upplevelse är. I denna sektion kommer vi tänka på de olika faktorer olika operatörer kan ge dig via deras kontantkort. Exempel på operatörer är Telia, Tele2 och Comviq.

Täckning

En av de allra viktigaste faktorerna när man väljer kontantkort är täckningen. De vill säga hur bra signal du har för att ringa och ta emot samtal. Dålig täckning innebär att samtal bryts eller hackar. Och SMS kan ha problem att gå iväg.

Surf

Det finns kontantkort med och utan surf. Fundera på om du behöver surfa och ha tillgång till internet eller endast kommer använda kortet för att ringa samtal. Surf är givetvis dyrare och du behöver betala för respektive GB av data som du förbrukar.

Prislista

Varje operatör har en prislista till sina kontantkort. Det kan t.ex. vara att varje samtal kostar 60 öre per minut. Genom att jämföra olika kontantkort kan du få samma samtalslängd för ett billigare pris.

Gratis kontantkort

Gratis kontantkort delas ut av operatörer i så kallade startpaket. Kostnaden är då 0 kr (gratis) och du kan sedan välja att fylla på pengar för att ringa och surfa.

Vilka operatörer erbjuder gratis kontantkort?

Enligt vår undersökning erbjuder följande operatörer gratis kontantkort:

 • Telia
 • Halebop
 • Hallon
 • Comviq

Varför köpa kontantkort?

Även om mobilabonnemang är det vanligaste att använda sig av idag så finns det fortfarande en rad kontantkort att välja mellan. Det finns nämligen tillfällen där det lämpar sig bättre att ha ett kontantkort istället. Om man till exempel bor på, eller ska flytta till landsbygden utan tillgång till ett fast bredbandsabonnemang så är kontantkort ofta det enda alternativet om man önskar surfa på nätet.

Det är också en god idé att välja kontantkort före abonnemang när du exempelvis ska köpa en surfplatta eller mobiltelefon som du inte ämnar använda på daglig basis. Det kan kännas surt att betala för ett dyrt abonnemang om du ändå inte använder plattan eller telefonen så ofta som andra kanske gör.

Eftersom det finns många operatörer att välja mellan är det viktigt att du jämför kontantkorten först. Detta eftersom du kan spara mycket pengar per månad genom att välja rätt operatör först.

Så fungerar kontantkort

Istället för en månatlig summa, som förvisso kan variera, så innebär kontantkort att du betalar för din surf, dina sms och samtal i förskott genom att först ladda kortet med den summa du tror att du kommer använda dig av. Du kan själv tanka på kortet när du känner för det och det är snabbt och enkelt. Detta är möjligt på olika sätt beroende på vilken operatör du väljer. Standard är att du loggar in med ditt konto på operatörens hemsida eller app och därigenom fyller på önskat saldo. Det går även att hitta värdebevis från vissa operatörer i diverse matbutiker, kiosker och bensinstationer. Instruktioner om hur du då tankar kortet medföljer.

Om du känner att ett abonnemang blir för mycket av ett ”commitment” så ska du helt klart välja ett kontantkort istället. Du får ta del av precis samma saker som med ett abonnemang, men med skillnaden att du själv väljer hur mycket du vill ladda kortet med. På så sätt kan du vara med och styra över pengarna du lägger på din telefonanvändning.

giltighetstid kontantkort 30 dagar infographic

Håll kontantkortet aktivt

De flesta operatörer kräver att du fyller på ditt kontantkort med pengar minst en gång om året för att det ska fortsätta att gälla. Med andra ord har en kontantkort en giltighetstid på 12 månader hos de allra flesta. Det kan också vara så att en del operatörer kräver att du använder kortet för utgående trafik minst en gång om året, istället för att tanka.

Det kan också vara så att du måste se till att använda den surf och de samtal och sms som du har laddat kontantkortet med, för att kortet ska anses aktivt. Om operatören kräver det så handlar det oftast om att du måste göra det inom 30-31 dagar. Skulle du inte ha nyttjat surf, samtal och sms inom denna tidsperiod så förlorar du det du har betalat för. Därför ska du välja ett kontantkort som lämpar sig för den förbrukning du vet med dig att du har.

Fördelar med kontantkort:

 1. Ökad kontroll på utgifterna
 2. Passar perfekt på landet, i sommarstugan eller på semestern
 3. Bra för barn när du vill ha koll på vad det kommer att kosta
 4. Utmärkt val för dig som har betalningsanmärkningar

Nackdelar med kontantkort:

 1. Kortet måste laddas regelbundet
 2. Du måste hålla kortet aktivt på olika sätt
 3. Kan bli dyrt om det surfas mycket

Billigaste kontantkortet

Vilket är det billigaste kontantkortet? Utifrån vår undersökning anser vi att Halebop Fastpris 2GB är det billigaste kontantkortet 2023. Det ingår 2GB surf vilket är en mängd du som inte surfar så mycket kan klara dig på. Fördelen är priset som endast är 129 kr/månad och du har även fria samtal som ingår i detta priset.

I tabellen nedan kan du se övriga kontantkort som vi också har haft med i undersökningen för att ta fram det billigaste alternativet.

OperatörPris kontantkortSurf
Halebop129 kr2GB
Comviq45 kr0,5GB
Comviq345 kr100GB
Telenor49 kr0,5GB
Hallon349 kr100GB
Tabell 1.1 – Undersökning billiga kontantkort i Sverige.

Vanliga frågor om kontantkort

Går det fortfarande att köpa kontantkort?

Ja! Korten går att köpa hos de flesta operatörer som t.ex. Comviq och Halebop.

Vilket är det bästa kontantkortet?

Det bästa kontantkortet innehåller bra med surf, gott om samtalstid och det hela till ett bra pris. Just nu är vår favorit Comviq 20 GB men har även sorterat efter specifika kategorier som student, barn och andra apparater.

Har alla operatörer eSIM som kontantkort?

Nej! Alla operatörer erbjuder inte eSIM, och inte heller alla mobilmodeller stödjer lösningen.

Hur lång giltighetstid har ett kontantkort?

Genomsnittlig giltighetstid är 30 dagar.