Hoppa till innehåll

Vilket är det bästa kontantkortet?

Letar du efter det bästa kontantkortet 2023? Om så är fallet är vi inte speciellt förvånande. Det finns idag över 10 olika operatörer som tillsammans erbjuder minst 100 olika kontantkort. Vi på Abonnemange ska däremot göra livet mycket enklare för dig och hitta ett kontantkort som passar dig bäst.

Första steget är att identifiera vad du behöver kontantkortet till. För många av våra besökare är det surf, men andra viktiga faktorer kan vara samtal utomlands eller att det passar för barn.

Bästa kontantkorten 2023

  • Halebop 2 GB: Bästa kontantkortet (allround)
  • Comviq Fastpris Mini 3 GB: Billigaste kontantkortet
  • Telenor Fastpris 5 GB: Bästa kontantkortet för dig som surfar lagom
  • Comviq 0,5 GB: Bästa kontantkortet för barn
  • Comviq 100 GB: Bästa kontantkortet för dig som surfar mycket
  • Hallon 100 GB: Bästa kontantkortet för bredband

Bästa dealsen

Toppval för allround

Halebop Fastpris 2GB

2 GB
Nej
Full
Fria
Fria
30 dagar
Telia
129 kr

Motivering

Halebop Fastpris 2GB är ett billigt kontantkort som lämpar sig bra för studeneter som inte har de allra högsta kraven på mängden surf. Med fria samtal och relativt med surf kan studenter klara hålla sin mobil igång för endast 129 kr per månad.

Billigaste kontantkortet

Comviq Fastpris Mini 3 GB

3 GB
Nej
Full
Fria
2000 sms
30 dagar
Tele2/Telenor
95 kr

Motivering

Comviq Fastpris Mini 3 GB är vad vi anser det billigaste kontantkortet i Sverige. Du får 200 samtalsminuter, 2000 SMS & MMS inom Sverige samt 3 GB surf i 30 dagar för endast 95 kr. Om du tankar detta varje månad och håller dig inom begränsningarna är det mycket prisvärt.

Andra alternativ på billiga kontantkort är Comviq Fastpris 5 GB för 145 kr, Comviq Surf 1 GB för 55 kr eller Hallon 4 GB med fira samtal, fira sms för 99 kr.

Bästa Lagom

Telenor Fastpris 5 GB

5 GB
Nej
Full
Fria
Fria
31 dagar
Telenor
149 kr

Motivering

Telenor Fastpris 5 GB är perfekt för dig som surfar lagom mycket. Det vill säga att du kanske lyssnar på musik och scrollar sociala medier lite under dagarna. Ringa och sms:a kan du göra fritt med detta kontantkort och använder du inte upp din surf kan du spara den till nästa månad (med villkoret att du köper en ny laddning innan giltighetstiden är slut).

Toppval för barn

Comviq 0,5 GB

0.5 GB
Nej
Full
Fria
Fria
7 dagar
Tele2/Telenor
45 kr

Motivering

Comviq 0,5 GB är ett toppval och det bästa kontantkortet för barn. Anledningen är enkelt, det är ett prisvärt kontantkort med en begränsad mängd surf. Därav kanske mer lämpligt till mindre barn som precis har fått börja surfa på nätet, och där ransonering kan ha sina fördelar. Utöver det är det giltigt i 7 dagar och kostar 45 kronor. För en hel månad kostar detta kontantkort att hålla igång 180 kr och ger då 2 GB surf.

Hallon 100 GB

100 GB
Nej
Full
Fria
Fria
30 dagar
Tre
349 kr

Motivering

Toppval för surfaren

Comviq 100 GB

100 GB
Nej
Full
Fria
Fria
30 dagar
Tele2/Telenor
345 kr

Motivering

Comviq 100 GB är kontantkortet med mest surf från Comviq. Du messar och ringer gratis samt surfar upp till 100 GB över 30 dagar. För ett pris på 345 kr per 30 dagar så får du mycket mobil och data för pengarna, vilket är schysst.

Vi har därför korat Comviq 100 GB till det bästa kontantkortet för dig som surfar, för mycket mer än 100 GB är svårt förbruka.

Vad är ett kontantkort?

Kontantkort är ett elektroniskt litet chipp som du sätter i din telefon eller ditt bredband, som också kallas för SIM-kort. Kontantkortet har kopplat ett telefonnummer, en operatör och ett saldo som du själv fyller på. Efter att ha installerat ett kontantkort i din telefon kan du ringa fritt i hela Sverige och andra delar av världen till en förutbestämd taxa. De flesta kontantkort har även en förbestämd mängd surf du kan nyttja. Ditt kontantkort går även att fylla på med mer pengar om det är så att saldos skulle ta slut.

Hur väljer du rätt kontantkort? Jämför kontantkort här!

Det finns en rad saker du bör tänka på som kommer vara avgörande för hur nöjd du är. I denna sektion kommer vi förklara de olika faktorer olika operatörer kan ge dig via deras kontantkort. Exempel på operatörer är Telia, Tele2 och Comviq. På detta sätt kan du hitta bästa kontantkortet för dig till bästa priset.

Täckning

En av de allra viktigaste faktorerna när man väljer kontantkort är täckningen. De vill säga hur bra signal du har för att ringa och ta emot samtal. Dålig täckning innebär att samtal bryts eller hackar. Och SMS kan ha problem att gå iväg. Här kan du se och jämföra de olika operatörernas mobilnät.

Surf

Det finns kontantkort med och utan surf. Fundera på om du behöver surfa och ha tillgång till internet eller endast kommer använda kortet för att ringa samtal. Surf är givetvis dyrare och du behöver betala för respektive GB av data som du förbrukar, alternativt är det förbestämt hur mycket surf som finns på kontantkortet.

Prislista

Varje operatör har en prislista till sina kontantkort. Det kan exempelvis vara att varje samtal kostar 60 öre per minut. Genom att jämföra olika kontantkort kan du få samma samtalslängd för ett billigare pris. Det finns även operatörer som erbjuder fria samtal och sms, vilket passar dig bra om du inte tänkte använda mobilen till att surfa på nätet eller endast tänkt använda wifi.

Gratis kontantkort

Gratis kontantkort delas ut av operatörer i så kallade startpaket. Kostnaden är då 0 kr (gratis) och du kan sedan välja att fylla på pengar för att ringa och surfa. Det är sedan det saldot du nyttjar varje gång du nyttjar deras tjänster, det vill säga om du ringer, sms:ar eller surfar på nätet.

Vilka operatörer erbjuder gratis kontantkort?

Enligt vår undersökning erbjuder följande operatörer gratis kontantkort:

  • Telia
  • Halebop
  • Hallon
  • Comviq


Varför ska du köpa kontantkort?

Även om mobilabonnemang är det vanligaste att använda sig av idag finns det fortfarande en rad kontantkort att välja mellan. Det finns nämligen tillfällen där det lämpar sig bättre att ha ett kontantkort istället. Om du till exempel bor på, eller ska flytta till landsbygden utan tillgång till ett fast bredbandsabonnemang är kontantkort ofta det enda alternativet om du önskar surfa på nätet.

Det är också en god idé att välja kontantkort före abonnemang när du exempelvis ska köpa en surfplatta eller mobiltelefon som du inte ämnar använda på daglig basis. Det kan kännas surt att betala för ett dyrt abonnemang med flera tjänster som du ändå inte utnyttjar.

Eftersom det finns många operatörer att välja mellan är det viktigt att du jämför kontantkorten först. Detta eftersom du kan spara mycket pengar per månad genom att välja rätt operatör först. För att göra det lätt för dig har vi samlat alternativen i listan längst upp på denna sida.

Så fungerar kontantkort

Istället för en månatlig summa, som förvisso kan variera, innebär kontantkort att du betalar för din surf, dina sms och samtal i förskott genom att först ladda kortet med den summa du tror att du kommer använda dig av. Du kan själv tanka på kortet när du känner för det och det är snabbt och enkelt. Detta är möjligt på olika sätt beroende på vilken operatör du väljer. Standard är att du loggar in med ditt konto på operatörens hemsida eller app och där fyller på med önskat belopp. Det går även att hitta värdebevis från vissa operatörer i diverse matbutiker, kiosker och bensinstationer. Instruktioner om hur du då tankar kortet medföljer alltid vid köp.

Om du känner att ett abonnemang blir för mycket av ett åtagande och för bindande ska du helt klart välja ett kontantkort istället. Du får ta del av precis samma saker som med ett abonnemang, men med skillnaden att du själv väljer hur mycket du vill ladda kortet med. På så sätt kan du vara med och styra över pengarna du lägger på din telefonanvändning.

Registrera kontantkort

Sedan augusti 2022 måste du registrera kontantkort med vissa personliga uppgifter. Själva processen är enkel och vanligtvis gör du det med BankID på operatörens hemsida eller app, alternativt kan du få hjälp i butiken där du köper kontantkortet genom att visa giltig id-handling. Sedan är det bara att ladda på önskat saldo eller använda de samtal, sms och surf som redan är laddat på kontantkortet.

giltighetstid kontantkort 30 dagar infographic

Håll kontantkortet aktivt

De flesta operatörer kräver att du fyller på ditt kontantkort med pengar minst en gång om året för att det ska fortsätta att gälla. Med andra ord har en kontantkort en giltighetstid på 12 månader hos de allra flesta. Det kan också vara så att en del operatörer kräver att du använder kortet för utgående trafik minst en gång om året, istället för att tanka.

Det kan också vara så att du måste se till att använda den surf och de samtal och sms som du har laddat kontantkortet med, för att kortet ska anses aktivt. Om operatören kräver det handlar det oftast om att du måste göra det inom 30-31 dagar från det datumet du köpte det. Skulle du inte ha nyttjat surf, samtal och sms inom denna tidsperiod förlorar du det du har betalat för. Därför ska du välja ett kontantkort som lämpar sig för den förbrukning du vet med dig att du har och kommer nyttja.

Fördelar med kontantkort:

  1. Ökad kontroll på dina utgifter
  2. Passar perfekt på om du är på landet, i sommarstugan eller på semestern
  3. Bra för barn när du som förälder vill ha koll på vad det kommer att kosta
  4. Utmärkt val för dig som har betalningsanmärkningar och inte kan köpa mobilabonnemang

Nackdelar med kontantkort:

  1. Kortet måste laddas regelbundet
  2. Du måste hålla kortet aktivt på olika sätt
  3. Kan bli dyrt om det surfas mycket utanför gränsen som kontantkortet är laddat med

Billigaste kontantkortet

Vilket är det billigaste kontantkortet? Utifrån vår undersökning kan vi se att Comviq Fastpris Mini 3 GB är det billigaste kontantkortet 2023. Det ingår 3 GB surf vilket är en mängd du som inte surfar så mycket kan klara dig på. Fördelen är priset som endast är 95 kr/månad och du har även 200 samtalsminuter och 2000 SMS/MMS som ingår i detta priset.

I tabellen nedan kan du se övriga kontantkort som vi också har haft med i undersökningen för att ta fram det billigaste alternativet.

OperatörPris kontantkortSurfSamtalSms
Halebop129 kr2GBFriaFria
Comviq45 kr0,5GBFriaFria
Comviq95 kr3GB200 min2000 sms
Telenor99 kr2 GBFriaFria
Telenor149 kr5 GBFriaFria
Hallon149 kr8 GBFriaFria
Hallon299 kr50 GBFriaFria
Tabell 1.1 – Oberoende undersökning av billiga kontantkort i Sverigegenomförd av Abonnemange den 2023-11-21.

Vanliga frågor om kontantkort

Går det fortfarande att köpa kontantkort?

Ja! Korten går att köpa hos de flesta operatörer som t.ex. Comviq och Halebop.

Vilket är det bästa kontantkortet?

Det bästa kontantkortet innehåller bra med surf, gott om samtalstid och det hela till ett bra pris. Just nu är vår favorit Comviq 20 GB, där får du även fria samtal och sms för ett bra pris.

Har alla operatörer eSIM som kontantkort?

Nej! Alla operatörer erbjuder inte eSIM, och inte heller alla mobilmodeller stödjer lösningen.

Hur lång giltighetstid har ett kontantkort?

Genomsnittlig giltighetstid på ett kontantkort är 30 dagar.