Hoppa till innehåll

Mobiloperatör

Vare sig du står inför att hitta en ny mobiloperatör eller om du har kört ett säkert kort en längre tid och nu vill hitta rätt så är det viktigt att veta vad du ska tänka på först. Det man brukar titta efter, och som vi rekommenderar, är först och främst de former av abonnemang som operatören erbjuder. Du måste också känna till hur mobilnätets täckning ser ut i landet, samt få en överblick om deras priser. Ytterligare en del värd att beakta är att operatören har en kundservice som är lättillgänglig och snabb. Vi guidar dig åt rätt håll genom att jämföra de mest populära mobiloperatörerna.

Täckning hos mobiloperatörer

Du kanske undrar varför du ska jämföra mobiloperatörernas täckning i de nät vi har (2G, 3G och 4G men även kommande 5G). Detta är viktigt beroende på var du bor, så det är absolut värt att kolla upp, särskilt om du inte är från någon av de mindre orterna i landet.

För att få en överskådlig bild av täckningen på just den plats som du bor på så ska du gå leta dig fram till mobiloperatörens täckningskartor. Där ska du sedan använda adressökningsfunktionen för att se hur det ser ut hos just dig. Det är Telia som i många olika kvalitetstester har visat sig hålla måttet både i storstan och ute på landet, och detta har de även prisats för flera gånger. Tele2 ligger på en stark andraplats medan Telenor är placerade på tredjeplatsen.

Operatören Tre/3 ligger ganska långt efter topp 3-operatörernas täckning då den i princip är obefintlig i de norra delarna av landet samt på landsbygden. De har dock förbättrat sitt nät markant på senare tid. Täckningen för surt hos Tre är i våra större städer numera uppe på samma nivå som Tele2 och Telenor, vilket är värt att komma ihåg.

Det finns mobiloperatörer som delar nät. Under Telias nät finns till exempel Halebop och Fello. Operatören Penny delar nät med Tele2, Vimla med Telenor och Hallon med Tre. Läs mer om detta på våra sida om mobilnät eller se täckningskarta.

Mobiloperatörens abonnemang

Innan du väljer operatör är det bra att du ser över dess utbud av abonnemangsformer. En väsentlig fråga för många är om det finns olika surfmängder att välja mellan. Dessutom är det värt att veta om det går att byta upp eller ner sig om behovet skulle komma att förändras över tid. Det är inte alltid det passar att ha precis samma abonnemang hela tiden. Ytterligare en god idé är att kontrollera huruvida mobilabonnemangen erbjuds med eller utan bindningstid, då detta är avgörande för många köpare. Vi rekommenderar att du jämför de erbjudanden som mobiloperatörerna har vad gäller abonnemang.

Kundtjänst

För att mer eller mindre garanteras en lättillgänglig kundtjänst som ger snabba och adekvata svar är det de större mobiloperatörerna du ska välja. Detta framförallt om du är en person som ganska ofta, eller åtminstone snabbt, har behov av att komma i kontakt med kundtjänsten. De mindre operatörerna har givetvis en kundtjänst men oftast erbjuder de enbart digital support via exempelvis chatt eller sociala medier. För somliga är det ett enkelt sätt att kommunicera på och fullt tillräckligt, men majoriteten av kunderna föredrar att kunna prata med en riktig person och fler tider på dygnet. Det beror alltså helt på hur du tror att ditt behov är.

Pris

Även om priset är en viktig faktor för många så ska du ändå ha i åtanke att billigt inte alltid är synonymt med bäst. Du kan gå miste om mycket om du enbart baserar ditt val på grund av det billigaste priset. Vårt råd är att du ska fundera på vilka saker du prioriterar högst, samt vad och hur mycket du i själva verket får när du tecknar ett abonnemang hos en mobiloperatör.

Priserna är generellt högre hos de största operatörerna men skälet är enkelt; de har ett brett utbud av abonnemang, rikstäckande mobilnät och erbjuder omfattande kundservice.

MobiloperatörPris för 15 GB surf (fria sms, fria samtal)
Telia389 kr/mån
Tre229 kr/mån
Tele2299 kr/mån
Hallon249 kr/mån
Vimla230 kr/mån

Sammanfattning

Det är vår ständiga rekommendation att du jämför mobiloperatörer innan du bestämmer dig, och det du ska försöka beakta är således täckning, utbudet av mobilabonnemang, tillgänglighet av kundtjänst samt priset för vad du faktiskt får. Dessa är en bra att utgå ifrån även om det är dina egna förutsättningar och önskemål som i slutändan styr ditt val.